California cavia

De geschiedenis van de California cavia.

Wanneer in 2009 de eerste foto’s en video’s verschijnen vanuit Zuid-Amerika met cavia’s met een donkere neus zijn de Duitse Nelles Ruppert en Christian Koch helemaal verkocht en beginnen ze hun zoektocht naar deze bijzondere tekening.

In April 2009 reizenĀ Sigi Tooson en NellesĀ voor het eerst naar Peru om deze cavia’s voor het eerst in levende lijve te zien. Ze zijn op slag verkocht en wensen deze dieren mee te nemen naar Europa. Echter door problemen met de documenten slagen ze er op dat moment niet in.

In september 2012 zijn ze opnieuw in Peru. Ze bezoeken er verschillende cavia boerderijen op hun zoektocht naar cavia’s met het California kenmerk. Ze worden er niet speciaal gefokt en komen eerder zelden voor. Op een bepaalde boerderij beschrijven ze dat er 3000 cavia’s aanwezig zijn en ze vinden 1 bepaald dier in rode kleur met zwarte die de kenmerken van California draagt. Uiteindelijk slagen ze erin om 6 California cavia’s te vinden welke dan later in oktober 2012 via het vliegtuig naar Amsterdam overgevlogen werden. De california cavia’s komen goed terecht bij Van Barnim en ze beginnen een foklijn uit te werken. Een jaar later in september 2013 zijn ze 3 generaties verder en beginnen ze de California cavia ook te verkopen.

In februari 2016 verscheen een bericht op de facebook pagina dat Van Barnim stopt met de verdere fok van de california cavia. Inmiddels zijn er wel al heel wat afstammelingen bij lokale fokkers terechtgekomen waardoor deze toch meer en meer begint op te duiken. Maar het is vandaag nog steeds bijzonder om een California cavia in het bezit te hebben. De band met Peru is immers nooit ver weg.

California Cavia
California Cavia’s op een rij.

Wat zijn California cavia’s?

Het typische kenmerk van California is het donkere masker, maar ook hun (voet)zolen en oren kleuren opvallend donker.
De eerste cavia’s met de California tekening werden in 2012 in Peru uitgezocht door de Duitse Nelles Ruppert en Christian Koch. Ze hebben hun eigen website : Van Barnim. Dit betekent dat vrijwel elke California cavia op Europese bodem een afstammeling is van een van de cavia’s die in 2012 meegebracht werden uit Peru.

In de wintermaaIMG_20160621_213713nden zijn de maskers van de California cavia donkerder dan in de zomermaanden.

Je krijgt het typische masker wanneer een van de ouderdieren drager is van het dominante gen. Het wordt niet gevonden op een bekende locus, zo lijkt het masker-factor M.

Wanneer een dier homozygoot is dan is het nog intenser gekleurd en bevat dit tweemaal het gen. Wanneer je hier mee verder fokt dan ben je zeker dat elke nakomeling het gen zal dragen.
De heterozygote bevat maar eenmaal het gen en bij voortplanting heb je 50% kans om het gen over te dragen.

Eenmaal je jongen hebt dan duurt de verkleuring enkele dagen tot enkele maanden. De donkere kleuren zoals zwarte aftekeningen verkleuren sneller dan de lichte aftekeningen.